Tempeh, wat?!?
Inderdaad ja, tempeh.
Tempeh is een koek van sojabonen. De populariteit ervan is de laatste jaren enorm gestegen. Je vindt ze terug in de rekken van de supermarkt, naast de tofu of andere vleesvervangers.
Is dit lekker?
Ik vond het eigenlijk wel lekker.
Tempeh heeft een speciale smaak, maar door het te marineren vond ik het juist wel heel lekker.
Hou je niet van bonen? Dan vervang je de tempeh best door tofu.
Benodighdheden
250 gr tempeh
10 el ketjap
5 et olijfolie
1 limoen
100 gr pindakaas
200 ml kokosmelk
275 gr notenrijst ( uit de Ah)
500 gr sperzieboontjes
een kleine broccoli
1 ajuin
peper
zout
knoflook kruiden
Bereiding groenten
Was en snij de groenten. Laat ze koken in het water. (8-10 minuten)
Snij de ajuin fijn, en bak die op een middelhoog vuur.
Als de broccoli en sperziebonen klaar zijn, mag je deze bij de gebakken ajuintjes doen.
Roer de groenten, samen met de ajuin nog een 4 tal minuten om, voeg kruiden toe. (knoflook-peper-zout)
Bereiding Tempeh
Snijd de tempeh in kleine stukjes.
Doe de helft van de ketjap, en 1 eetlepel olijfolie in een schaal. Pers de limoen uit en voeg 1 eetlepel sap toe. Laat de tempeh marineren in de mengsel. (minstens 1 uur)
Doe de rest van de ketjap, de pindakaas en kokosmelk in een steelpan en verwarm al roerend tot een egaal mengsel. Breng verder op smaak met limoensap.
Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de tempeh een 4 tal minuten op een middelhoog vuur. Keer regelmatig om.
Ondertussen kook je de (noten)rijst gaar.
Vul je bowl op met rijst, dan de groentjes, en werk af met de gebakken tempeh.
Doe het sausje in een potje apart en serveer het bij je gerecht.